понеделник, 10 май 2010 г.

Louis Vuitton

Луи Вюитон, Биография

Louis Vuitton е роден на 4 август 1821 г.
Той прави дизайн и произвежда куфари в Париж през втората половина на 19 век. Сто години по-късно, продуктите с подписа на Vuitton са символ на качество по целия свят, и са високо ценени в модния свят.



Моделът на Louis Vuitton, "Monogram Canvas" може да се счита за продукт на първата дизайнерска марка в съвременния смисъл на думата, създадена през 1896 г. с цел да се предпази от имитации. За съжаление, Louis Vuitton става най-подправяната марка в модната история: едва малко над 1% от всички "Louis Vuitton"-продукти не са фалшиви. По ирония на съдбата, моделът Monogram Canvas, който е най-подправяният и известен е създаден след смъртта Louis Vuitton от сина му, Georges.

Vuitton е роден в Анхай, Франция. Той напуска родния си град когато е на 14 години, като две години по-късно пристига в Париж и чиракува на Monsieur Marechal, производител на куфари.



През 1854 г. Vuitton отваря собствен магазин в Париж. Vuitton е първият, който създава еднакви и олекотени за времето си куфари. Всички модели преди това имат заоблена горна част, за да се оттича водата, но не могат да се подреждат един върху друг. Негови модели се купуват дори от Френската Императрица Eugenie.

През 1860 г. Vuitton отваря по-голям завод в Asniеres-sur-Seine, за да може да задоволи търсенето на пазара.

1876 г. е годината, в която създава куфар на принципа на гардероба, който съдържа малки отделени чекмеджета за съхраняване на дрехите.



През 1880 г. Georges се оженва и същият ден получава контрол над бизнеса. На Georges се дължи разработването на уникалната 5-цифрова ключалка на куфарите на Vuitton. Три години по-късно се ражда сина на Georges, Gaston-Louis.
След множество награди и популяризиране на името, Vuitton умира през 1892. Компанията започва да продава и ръчни чанти.


Модерната компания Louis Vuitton внимателно се цели към пазара на знаменитостите и използва известни модели и актриси за рекламните си кампании. Uma Thurman с нейния “изтънчен и въпреки това непредвидим имидж” е смятана за въплъщение на марката. Други модели и актриси, чиито имена са използвани в линии на Louis Vuitton са Jennifer Lopez, Scarlett Johansson, Chloe Sevigny, и Christina Ricci, а в последно време моделите Gisele Bundchen, Kate Moss и Naomi Campbell. Всички те участват в реклами, а Hayden Christensen дори участва като модел в дефилето на компанията prеt-а-porter.
Колекциите на чанти и портмонета Vuitton създават култова преданост сред всички клиенти, и също величаят марката като един от лидерите сред всички производители на аксесоари.


Златна Ера за Louis Vuitton (1893-1936)

След смъртта на Vuitton, Georges по невероятен начин превръща Louis Vuitton в световна корпорация.
През 1893 г. той показва продукти на Vuitton на Световния панаир в Чикаго, а година по-късно издава книгата си "Le Voyage".
През 1906 –а синът на Georges, Gaston-Louis се жени за Renee Versille, по същото време Louis Vuitton представя модела си на куфар за автомобилен багажник.
През 1914 г. е отворена сградата на Louis Vuitton на Champs-Elysees.



Към момента това е най-големият магазин за принадлежности за пътуване в целия свят. Други магазини са отворени и в Ню Йорк, Бомбай, Вашингтон, Лондон, Александрия и Буенос Айрес със започването на Първата Световна Война.
Само осем години след края й е изобретен моделът „Keepall”. Тази чанта предхожда туристическата пътна чанта за кратки разстояния.
Компанията въвежда още много нови и подобрени модели през следващите години, включително модели направени от скъпи и луксозни материали.
Златната ера на Louis Vuitton свършва със смъртта на Georges Vuitton през 1936 г. Приблизително 700 нови модела са създадени за периода на неговото управление на компанията. След смъртта му, контрол поема Gaston-Louis Vuitton.


Модерната Ера на Louis Vuitton (1937-1996)

До 1977 г. годишният оборот на компанията достига 70 милиона франка или около $10 млн. През следващата година фирмата отваря магазини в Япония (в Токио и Осака), като продажбите там са близо половината от приходите на компанията през ’80-те.
През 1986 г. компанията въвежда линията си от кожени продукти Epi.
През 1987 г. Moеt et Chandon и Hennessy, които са водещи производители на шампанско и бренди съответно се сливат с Louis Vuitton и така сформират най-големият в света конгломерат за луксозни стоки LVMH. Групата е частично собственост на групата на Christian Dior, а Bernard Arnault е председател и изпълнителен директор и на двете компании.
Компанията продължава да се разраства, декларира все по-високи печалби, отваря много нови магазини по целия свят и въвежда нови линии. През 1990 г. Yves Carcelle е избран за президент на компанията.


Хилядолетието за Louis Vuitton (1997-present)

1997 - Louis Vuitton наема дизайнерът Marc Jacobs за художествен директор на компанията, още същата година той представя първата за компанията линия облекло Prêt-à-Porter.
През 2003 Takashi Murakami се присъединява към Marc Jacobs, и заедно започват да разработват нови разновидности на чанти и аксесоари. През следващите години Takashi Murakami създава и самостоятелни луксозни линии. Louis Vuitton вече продава и вратовръзки, слънчеви очила, малки кожени продукти, шалове, подаръци, ключодържатели, ръчни чанти и багажни чанти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар