неделя, 27 декември 2009 г.

История на модата

ОБЛЕКЛОТО ПРЕЗ XX ВЕК
В края на века границите между видовете облекло се разчупват и оформянето на собствен гардероб се превръща в упражнение по стил за всяка жена. Единствената мотивация остава да “избереш себе си”. Коко Шанел изведе формулата още в началото на века: “Модата е преходна, стилът е вечен.”
НАЧАЛОТО: Жените излизат от домовете и се опитват да живеят активно. Гардеробът им се състои от десетки костюми с различно предназначение – за чай, за разходка в парка, за обяд, за вечеря, езда, тенис, за разходка с велосипед. Пищните поли се вдигат над пода. В Париж висшата мода диктува облеклото на жените от цял свят. Работят дизайнерите на Пакен, Уърт, Дрекол, Поаре, Редфери, Пату, които утвърждават явлението “haute couture”- висша мода. Жените от цял свят си поръчват два пъти годишно облекла при кутюристите и това явление остава да властва до 60-те.
През 1913 г. Поаре създава колекция дамски облекла без корсет и това променя силуета.
Световните женски движения се борят активно за равноправие(при гласоподаването например). Това се отразява и върху облеклото – дължината на полата стига до глезена и идва модата на късата коса, прокламирана от Габриел Шанел.
20-те години бележат върха на модния дизайн през столетието. В Париж работят Люсиен Лелонг, Мадлен Вайоне, Жан Ланвен, Уърт, Габриел Коко Шанел. Те обличат социално активните жени – тези, които работят и посещават изложбите на кубистите, негърските шоу-програми и руския балет. На светска сцена се появяват жените – личности, на чието облекло останалите подражават. Една от тях е Габриел ШАНЕЛ. Висшата мода свързва името си с нея. В този период Коко опростява конструкцията и предлага малка черна рокля, тайора, тренчкота, сакото-жилетка, панталоните, късата коса, падналата талия, плисираните поли и дори бижутата към своите модели.
Друга дизайнерка, Мадлен ВАЙОНЕ, преоткрива веревите, плисето, драперията, като ги поставя в една разчупена дреха. Това е жената – статуя.
Елза СКИАПАРЕЛИ свързва модата с изкуството. Резултатът: най-сетне талията е изчезнала, а с нея и корсетът от китова кост. Дължината се отправя към коляното. За роклите се използва все по-малко количество плат. По време на голямата рецесия това се оказва добре дошло. Мъжете предупреждават половинките си: “Надявам се, че харесваш дрехите си, скъпа, защото ще ги носиш още дълго!” Жените вече са политически равноправни, а многоженството в Турция отменено. Опростената конструкция дава възможност за масово производство.
30-те: В Париж работят великите дизайнери Шанел, Полен, Жак Хайм, Люсиен Лелонг, Нина Ричи, а модния журнал “ВОГ” разпространява тяхната мода по света. Формата на дрехата остава геометрична, а ширината на полата позволява да се танцува.





19 август, през 1883 г. е родена Габриел Шанел, известна като Коко Шанел - една от най-влиятелните фигури в модата от XX век, останала в историята с революционното за времето си включване на мъжки елементи в дамските облекла

Коко Шанел е родена в Сомюр, Южна Франция. Когато майка й умира, баща й я изпраща в сиропиталище към католически манастир, където тя се научава да шие. Кариерата й започва като дизайнер на шапки, а отваря първите си бутици през 1914 г. в Париж и Довил.

Саката на Шанел остават най-отличителния белег и запазената марка на "Шанел". Те се отличават с ръчно направени шевове, метални копчета и метална верига в основата си, която служи като тежест за запазване на търсената форма. Моделът е от 1964 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар