сряда, 21 април 2010 г.

The L word

„еЛ връзки” („The L Word”) е един от най-популярните сериали на студио „Шоутайм”. Сериалът представя живота и любовните афери на група жени, които живеят в Лос Анджелис. Както Дженифър Биилс, звездата от „Флашданс” и една от главните актриси в „еЛ връзки”, смеейки се, казва: „То е все едно момичетата от „Секса и града” да са преспали една с друга или да са в интимна връзка.”




„еЛ връзки” обаче повдига и сериозни теми, като например расизъм, развод, рак на гърдата и, разбира се, отношението на обществото към хомосексуализма. В Америка „еЛ връзки” се е превърнал във феномен – начин това малцинство да добие гласност без да има нужда от гей парад. „еЛ връзки” е един ефективен начин хората да бъдат поне малко по-информирани за това какво всъщност представлява да си гей или лесбийка.

В същото време би било погрешно да се мисли, че този сериал е нещо като информативно предаване за лесбийки. Това е шоу все пак, това е телевизия за развлечение. Сериалът е предаване за хора, нормални хора, с проблеми, близки до тези на всеки зрител. Героите и нещата, които им се случват, са реалистични от гледна точка на общочовешки качества, недостатъци и ежедневни житейски проблеми.

Темата за предразсъдъците спрямо гей обществото е представена не като осъждане, ами по-скоро като сбор от въпроси с отворен отговор. Разпознават ли се лесбийките от пръв поглед? Ако съм жена и спя с друга жена веднъж, лесбийка ли съм? Ако разберат, че съм лесбийка, ще си загубя ли работата? Мамо, тате, аз съм хомосексуална.

„еЛ връзки” е сериал, който просто ни учи да изслушваме, да се интересуваме, да се вглеждаме в самите себе си и да проявяваме повече разбиране спрямо тези, които не се прикрепят към така наречената “норма”. „еЛ връзки” преобразява самата идея за норма като такава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар